HET GESPREK

Relatie verbetering in een aantal stappen.
Simpel, doeltreffend en verfrissend samen verder.

Heldere communicatie

Één van de belangrijkste middelen voor een goede relatie is helder en duidelijk communiceren.

Wazig

Helder zijn over je eigen behoeften wordt ook wel geweldloze of verbindende communicatie genoemd met verwijzing naar de intentie; het gaat om een verbinding waarbij ieders behoefte erkend wordt. Met geweldloos wordt bedoeld; zonder aanvallend te zijn, zonder verwijten, zonder allerlei wazige bijzaken en middelen te gebruiken om je punt te maken. Dat zijn afleiders en noem ik de bijzaken.

Helder

Je kunt leren helder te communiceren. Deze manier van communicatie moedigt je aan helder te krijgen wat jijzelf en de ander waarneemt. Het betekent verantwoordelijkheid nemen en concreet verzoeken om datgene wat je leven kan verrijken.

Tips

Je kunt constructief en respectvolle communicatie oefenen als je bijvoorbeeld last hebt van het gedrag van een ander. 1. benoem het concrete gedrag zonder oordeel (je hebt veel kritiek gegeven) 2. uit je gevoel (dat maakt mij onzeker), 3. koppel dit aan je behoefte (ik vind het ook fijn te horen wat ik goed doe) 4. doe een verzoek wat jou zou helpen (zou je iets willen noemen wat ik goed deed).

Heldere communicatie begint  met goed luisteren

Thuisevaluatie

Iedereen leeft met verwachtingen en toch denkt niemand hetzelfde als jij. Iets kan voor jou heel duidelijk zijn, de ander kan dat totaal niet zo zien. We hebben in relaties te maken met “het voor elkaar invullen”. Hoe zit dit bijvoorbeeld bij jou en je partner? Hieronder vind je de doe-het-zelf thuisevaluatie.

De mooiste kanten

Je begint met de postieve punten op een rijtje te zetten. Je neemt de tijd en vertelt elkaar wat de mooiste kanten van jullie relatie zijn. Met deze start zul je automatisch nadenken over de aandacht gebieden.

Een probleem

Probeer de ‘helicopterview’ als je bij moeilijke onderwerpen kom. Dit doe je door het probleem los van jullie samen te omschrijven. Zie het als een los onderdeel. Dat kan best lastig zijn. In de download hieronder lees je tips.

Geen probleem

Stel vragen en luister naar elkaar. Loopt jullie relatie op een manier waar jullie beiden tevreden mee zijn? Onderzoek of er veranderingen nodig zijn. Dat is geen must. Effectief evalueren is simpelweg naar elkaar luisteren.

Van bijzaak naar hoofdzaak!

Als sorry niets meer doet

Sorry kunnen zeggen én sorry accepteren blijkt hartstikke moeilijk te zijn. Juist als je gekwetst bent of in een conflictsituatie zit. Hoe werkt het?

Toegeven

Sorry zeggen voelt vaak als het toegeven dat je iets fout hebt gedaan en dat de ander gelijk heeft. Dat voelt als verliezen en daar houden we niet van. Het is een fijner idee dat de ander ook schuld heeft. Daarom is een eerste reactie vaak: bekijk het maar!

Oprecht

Als je sorry zegt, erken je het gevoel van de ander. Je zegt niet dat de ander gelijk heeft.  Door sorry te zeggen maak je de weg open voor een gesprek, jullie luisteren weer naar elkaar.

Accepteren

Alleen als sorry geaccepteerd wordt kun je weer verder. Het gesprek kan verder gaan en je kunt opener praten met meer bereidwilligheid.