RELATIES

Partners, familie, vrienden of collega’s

We beoordelen onzelf op basis van onze intenties en anderen op basis van hun gedrag

Scheiding

Een scheiding is altijd pijnlijk. Als je het niet goed aanpakt kan het een inefficiënte oplossing zijn. Niet alleen worden de problemen meestal niet opgelost, maar vaak veroorzaakt een scheiding zelfs nieuwe bijkomende spanningen. 

Twijfels

Twijfel je waar je goed aan doet? Brengt een scheiding wat ervan verwacht wordt?

In mijn praktijk heb ik veel voorbeelden gezien waarbij de verwachting niet de realiteit bleek te zijn. Ik gun het iedereen hier meer aandacht aan te besteden. Hebben jullie kansen onbenut of  juist alle kansen benut?

Oplossing

Wat zijn jullie verwachtingen? Wat zou de ander kunnen doen om het jou makkelijker te maken? Waartoe ben jij bereid? Dat is wat Relatie Evaluatie doet. Heel simpel, je bespreekt deze stappen met elkaar.

Samen

Een scheiding is vaak het laatste middel. Jullie praten niet al te soepel met elkaar en dat terwijl heldere communicatie nu belangrijk is. Daarvoor is de gezamenlijke Relatie Evaluatie uitermate geschikt. Samen ga je een eerlijk gesprek aan. Op een waardige manier een relatie beëindigen of voortzetten is gunstig voor het verdere verloop van je leven.

Onderzoek scheiding

De Amerikaanse psychotherapeute Judith Wallerstein deed onderzoek naar de gevolgen van een echtscheiding bij zestig gezinnen, met in totaal 131 kinderen. Eén van de grootste internationale onderzoeken waarbij álle gezinsleden werden geobserveerd gedurende 10 tot 15 jaar na scheiding.

 “Vaak bleek het een illusie dat de scheiding een einde zou maken aan de echtelijke discussies. Vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn, blijkt de scheiding geen opzichzelfstaande gebeurtenis. Een scheiding is te beschouwen als een continu proces, welke begint in een ongelukkig huwelijk en zich voort zet via de fase van alleen wonen, de wettelijke scheiding en volgende relaties. Kinderen worden op een bijzondere manier getroffen. Een scheiding kan weliswaar voor een van beide ouders een bevrijding uit een ondragelijke situatie zijn, voor de kinderen is het echter geen bevrijding”

Ga het gevecht niet aan

zet een stapje terug

Familie

Zou jij weer met je familielid willen praten? Zou je graag willen dat het contact verbeterd wordt? Zijn er familieleden die lijden door het negeren van elkaar. Vraag of ze eens een gesprek willen voeren. Eerst los van elkaar, dan met elkaar. 

Oude koeien

In maximaal 3 gesprekken zijn jullie weer op weg geholpen. Weg met die oude koeien! Geen gezeur en gedraai meer. Jullie hoeven niet meer vast te blijven zitten in wat was.

Zus, vader of oom

Vaak zijn er andere dingen aan de hand dan een simpele boze zus, vader of oom. Hoe kom je hieruit zonder vast te blijven lopen?

Relatie Evaluatie helpt jullie weer op weg. Binnen een aantal duidelijke stappen. 

Van bijzaak naar hoofdzaak!

Aandacht

Luisteren kan veel zeggen. Als de wijze van met elkaar spreken én luisteren aandacht krijgt kan de hele relatie mee veranderen. Ben jij bereid om de eerste stap te zetten?

Ergernissen

Hoe gelukkig je bent hangt mede af van hoe  je contacten verlopen met de mensen om je heen;  je partner, je vrienden, familie en collega’s.

Ieder mens heeft ergernissen, maar als deze een te grote rol krijgen (van bijzaak naar hoofdzaak) is het het tijd om hier wat aan te doen.

Kies de regie

Luister naar de ander; Er ontstaat vaak echt contact wanneer luisteren om te reageren over gaat naar luisteren om te begrijpen.

Luister naar jezelf;  Je kunt selecteren waar jijzelf naar luistert. Luister je naar jouw eerste reflexen (verdedigend, boosheid, in schulp kruipen) of kies je voor de regie door bewuster te reageren. Dan sta je eerder open voor oplossingen.

Wat is reëel

Relaties zijn niet ineens te veranderen, dat heeft tijd nodig. Na de Relatie Evaluatie is het reëel te verwachten dat jullie meer begrip voor elkaar hebben en dat duidelijk wordt welke kant jullie op willen.

De sleutel vind je vaak in deze simpele hulpmiddelen; 1. bekijk de werkelijkheid, 2. verwachtingen verduidelijken 3. grenzen durven aangeven 4. sorry zeggen en sorry accepteren